Award
Congratulations DJ Sures, for answering the question and has received an EZ-Credit award! Share what you have learned and create a tutorial to help others by clicking here.

Ez Builder Connection Question

Assistance Requested

Help fredebec with their question and receive $10 of EZ-Credit to get more robots and parts from our store. The following information was provided about their previous efforts searching tutorials for a resolution.

fredebec claims to have checked these sources:
 
#1

Hi everyone,

I have been kept away from this forum (and robots) for a looong time but I am back again Smile
So, I try to connect EZ-Builder with my EZB-v4. The problem is, it doesn't work...

First, I have looked carefully at the tutorial and everything is clear.
Second, it doesn't seem to be a wifi issue :
- in AP mode, I can see my EZ-B v4 0282 wifi network in windows (seven) and connect to it. I can then access to http://192.168.1.1 but when I go to Diagostics, I can hear no sounds. When I try to connect in EZ Builder, the blue light stop to blink for 4 seconds and I have the "could not connect to the EZ-B" message.
So, I go to Client mode....
- in Client mode, the EZ-B blink green and It seems that it do not connect to the network (no message of success from the EZ-B). Yet, in my router configuration panel, I can see the EZ-B, and an IP address is assigned...But again, when I try to connect in EZ Builder with the assigned ip, I have the "could not connect to the EZ-B" message and if i try to detect the EZ-B with the scan option, it finds nothing.

I am not a specialist, but it seems that my PC, my router and my EZ-B are able to communicate and see each other, but EZ-Builder cannot connect with the EZ-B. And I cannot see why...

So any help is welcome.
Thanks.

I have found a few conversations, tutorials and activities that may help with your question. Take a look at these links. I've sorted them by what I believe to be most relevant but that is not always the case as I'm still learning.


Also, consider reviewing the Learn section for informative lessons and activities. Check it out!


#2

Have you tried disabling anti-virus?
Is the PC a HP PC?
Is the speaker connected to the underside of the EZ-B?
Can you connect from an android device?

#3

fredebec,
Try resetting EZB with a pin or pen to default, back to AP Mode.
Look at your internet options again to see if EZ Robot shows?
Sometimes recycling power on your PC and EZB helps.
Try connecting if it shows, then try connecting in EZ Builder.
Does your camera show?
Steve S

#4

Hi @Rich,

Quote:

Have you tried disabling anti-virus?


Yes, no effect.

Quote:

Is the PC a HP PC?


No, it is not.

Quote:

Is the speaker connected to the underside of the EZ-B?


I am not sure what you mean by that. I have the EZ-B still integrated in its box as I received it, so I'd say yes.

Quote:

Can you connect from an android device?


I have tried with my galaxy tab with no success.

Hope it helps...

#5

@Steve S,

I have reset the EZB many time, with many cycle AP mode ->Client mode, but it didn't work.
I can see the EZB on my network, but EZ builder cannot connect...

#6

What's in the debug in EZ-Builder after a failed connection attempt?

#7

@Steve,

In AP mode, I can connect to the camera in EZBuilder by looking at the adress 192.168.1.1:23

@Rich,

It depends. I have either a simple :

Quote:

04/03/2015 23:25 - Attempting connection on 192.168.1.1:23
04/03/2015 23:25 - Connection Failed: System.TimeoutException: Le délai d'attente de l'opération a expiré.
à EZ_B.EZB.Connect(String hostname, Int32 baudRate)
04/03/2015 23:25 - Disconnected



or a more complicated :

Quote:

04/03/2015 23:30 - Attempting connection on 192.168.1.1:23
04/03/2015 23:30 - Comm Err: System.IO.IOException: Impossible de lire les données de la connexion de transport : Une tentative de connexion a échoué car le parti connecté n’a pas répondu convenablement au-delà d’une certaine durée ou une connexion établie a échoué car l’hôte de connexion n’a pas répondu. ---> System.Net.Sockets.SocketException: Une tentative de connexion a échoué car le parti connecté n’a pas répondu convenablement au-delà d’une certaine durée ou une connexion établie a échoué car l’hôte de connexion n’a pas répondu
à System.Net.Sockets.Socket.Receive(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 size, SocketFlags socketFlags)
à System.Net.Sockets.NetworkStream.Read(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 size)
--- Fin de la trace de la pile d'exception interne ---
à System.Net.Sockets.NetworkStream.Read(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 size)
à System.IO.Stream.ReadByte()
à EZ_B.EZB. (Int32 , Byte[] )
04/03/2015 23:30 - BbytesToExpect: 1
04/03/2015 23:30 - U
Received:
04/03/2015 23:30 - Disconnected
04/03/2015 23:30 - Connection Failed: System.Exception: Controller Not Responding
à EZ_B.EZB.Connect(String hostname, Int32 baudRate)
04/03/2015 23:30 - Disconnected



I am sorry, most of the text is in french...

I have both messages either in APmode or in client mode.

#8

Were those messages from AP mode or Client mode?

And you are sure the IP address is 192.168.1.1 in client mode (if the message was from client mode)? Or do you change that for the IP of the EZ-B? Including the :23 after it?

It's timing out which would indicate that some software is stopping the connection (AV or similar) or the IP address is incorrect.

#9

The messages come from AP mode.
When I use Client mode, I replace the address by the one assigned by the router to the EZB (192.168.0.21:23) and I have the same messages. So it don't seems to be a problem of wrong IP address.
From your suggestion, I will try to find if some software is blocking/stopping the connection (even though I have no idea which one could do that).
I'll do it this evening (I am at work now). Thanks for the help...

#10

1) Does your EZ-B make a chime when the power is applied? Such as demonstrated in the tutorial videos

2) Have you been able to connect to it before?